Cover
»«
Gepubliceerd op
28.02.2020
Auteur
FSO Internationaal

Kortportrait van Broeder Elmar Moosbrugger

Elmar Moosbrugger, die in 1989 toetrad tot de Geestelijke Familie Het Werk, leeft als godgewijde man de roeping van broeder en is sinds vijf jaar koster in de kathedraal van Limburg an der Lahn (DE).

Broeder Elmar schrijft over zichzelf: "Ik ben geboren in 1960 en opgegroeid in Bregenzerwald in Vorarlberg (Oostenrijk). Ik leerde eerst het beroep van slager. Na de meesterproef heb ik nog een paar jaar in dit vak gewerkt. Maar het streefdoel en de ervaringen in dit beroep bevielen me steeds minder.


In mijn zoektocht naar meer betekenis en verantwoordelijkheid voor mijn leven kwam een leven voor God en mijn naaste steeds meer in beeld. Na een tijdje zoeken, kreeg ik de innerlijke zekerheid. Het besluit om mijn leven volledig in dienst te stellen van God en de opbouw van zijn koninkrijk heeft mijn leven op vele manieren verrijkt. Door verdere opleiding en verblijf in verschillende landen heb ik waardevolle ervaring opgedaan en de universele Kerk, mensen, culturen en talen leren kennen. Vele jaren heb ik in Rome gewerkt en pelgrims en bezoekers naar de heilige plaatsen begeleid.


Vijf jaar geleden nam ik de kosterdienst over in de Limburgse kathedraal. Mijn taken zijn gevarieerd: het huis van God verzorgen en de liturgie voorbereiden. Samen met drie medezusters die verantwoordelijk zijn voor de rondleidingen in de kathedraal, vormen we een kleine gemeenschap op "de berg van de kathedraal".

Broeder Elmar en de Catherine Kasper-klok

Als koster opent broeder Elmar 's morgens als eerste de grote poort van de Limburgse kathedraal. Veel bezoekers zullen in de loop van de dag door deze poort schreiden. Wie broeder Elmar ontmoet, wordt door hem met een vrolijke groet ontvangen en krijgt zo nodig goede informatie over de kathedraal, het kerkelijk jaar of de liturgische vieringen.

Broeder Elmar kent de kathedraal als zijn broekzak. En dus is het niet verwonderlijk dat hij weet had van een niet gebruikte klokkenruimte in de zuidwestelijke toren. Niet dat de zeven klokken die er al waren te weinig zijn voor de koster, maar waarom niet een eigen klok opdragen aan de nieuwe heilige van het bisdom Limburg, de heilige Catharina Kasper? Deze gedachte werd een innerlijke wens. En hierdoor gedreven ging hij ijveren voor een nieuwe klok. En zo gebeurde het. Sinds 19 november 2019 hangt klok nummer 8 in de Limburgse kathedraal. De Limburgse koster luistert vooral graag naar zijn hoge 'Do'.