Cover
»«
Gepubliceerd op
05.09.2021
Auteur
Huize Damascus
Locatie
Villers-Notre-Dame, België

Terugblik 15 augustus

in Villers-Notre-Dame

Na een jaar dat bemoeilijkt werd door de pandemie, werd Onze-Lieve-Vrouw op 15 augustus opnieuw in processie gedragen in Villers-Notre-Dame.

Als Onze Lieve Vrouw van Villers op 15 augustus naar buiten wilde trekken gaan, moest ze ons helpen! En dat is wat ze deed. Eerst moesten de gezondheidsnormen worden versoepeld, vervolgens moest de risico-evaluatie door Covid worden aanvaard en tenslotte moest de gemeente haar toestemming verlenen. Het weer moest ook gunstig zijn, want als het regende, kon de kerk van Saint-Amand geen tweehonderd mensen herbergen. Dus kon pas op het laatste moment met de voorbereidingen worden begonnen. Gelukkig werden alle vrijwilligers snel bereid gevonden. Zo werd de mariale traditie van Villers nieuw leven ingeblazen na een jaar vol beperkingen.

De Eucharistie werd gevierd in de tuin van Huize Damascus. Pater Xavier Nys, pastoor van onze Pastorale Eenheid, ging voor in de viering en hield de homilie. Hij werd bijgestaan door pater Johannes Nebel van de Geestelijke Familie L'Œuvre, en door diaken Patrick Plumier. De liturgie en de liederen die door het plaatselijke koor werden gezongen, werden door de gemeente in verschillende talen opgepakt, en iedereen kon zich vinden in de preek die in twee talen werd gehouden. Het was een mooie uitdrukking van de katholiciteit van onze Kerk.

Na de eucharistieviering ging de processie naar het dorp van Onze Lieve Vrouw: de vlaggen, de fanfare, een praalwagen om onze dankbaarheid voor de vruchten van de aarde uit te drukken, Sint Amand, Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans en een praalwagen met Onze Lieve Vrouw van het Medelijden. Dit jaar hebben de organisatoren een speciale plaats ingeruimd voor dit standbeeld, dat onlangs aan hen werd geschonken. Onder deze titel wil de Maagd Maria er zijn voor allen die zich in een situatie van nood of ontbering bevinden als gevolg van de crisis die ons het afgelopen jaar heeft getekend.

Daarna kwamen de pelgrims van de Sedes Sapientiae, die Onze Lieve Vrouw van Villers omringden, en de geestelijken die Onze Lieve Heer droegen. De gelovigen volgden en sloten de processie in gebed en vurigheid.

Ter afsluiting van deze mooie viering gaven de aanwezige priesters individuele zegeningen aan alle kinderen, aan hen die aan de processie hadden deelgenomen en aan hen van wie de ouders waren gekomen om hen voor deze gelegenheid te presenteren.

Tot volgend jaar, zonder maskers en zonder beperkingen.