Gepubliceerd op
17.01.2022
Auteur
Suzanne Tas
Locatie
Villers-Notre-Dame, Belgiƫ

Een discrete leider, dicht bij God

Dit jaar herdenken we de 50e sterfdag van E.H. Arthur Cyrille Hillewaere. Deze priester was de geestelijke begeleider van onze stichteres Moeder Julia Verhaeghe. Hij volgde met wijsheid en onderscheidingsvermogen de stichting en de eerste ontwikkeling van de Geestelijke Familie Het Werk (FSO). Tot aan zijn dood in 1972 vonden vele zusters en priesters uit de streek in hem een discrete geestelijke leider die dicht bij God stond. Omdat wij het voorrecht hebben in Villers te wonen, waar Vader Hillewaere in zijn laatste jaren God en het Werk diende, wilden wij dit jubileum vieren.

Hulde

Rond de aardse rustplaats van Vader Hillewaere, en ook van enige zusters die daar begraven liggen, begonnen wij op 3 januari 2022 een dankviering. De regen weerhield ons er niet van om een bloemhulde te brengen aan het graf en vurig te bidden. Daarna gingen we in processie naar de kerk van Villers-Saint-Amand om de eucharistie te vieren met zang, muziek en gebed.

Documentaire

Tijdens de maaltijd kwamen vele herinneringen boven en een goed gemaakte documentaire deed ons, in de historische context van die tijd, bepaalde aspecten van Vader Hillewaere's persoonlijkheid, zijn roeping, zijn priesterschap en zijn kostbare samenwerking met de genade van God voor de opbouw van onze gemeenschap ontdekken en herontdekken.

»Hij volgde met wijsheid en onderscheidingsvermogen de stichting en de eerste ontwikkeling van de Geestelijke Familie Het Werk«

Als op zulke momenten de eenheid van een familie dieper gevoeld wordt, doen zij ons ook dieper de eenheid ervaren tussen de Kerk op aarde en de Kerk in de hemel. En het is juist deze eenwording die ons ertoe aanzet onze contemplatieve en apostolische zending ten dienste van de Kerk met een steeds groter elan voort te zetten.