Gepubliceerd op
30.11.2021
Auteur
Renate Hämmerle

Zwijgende Paus, sprekende feiten

Heeft Pius XII iets gedaan om Joden te beschermen?

Pius XII wordt de zwijgende paus genoemd. Maar wat is daarvan waar?  Pius XII-kenner Dominiek Oversteyns brengt cijfers aan het licht.

Diaken Dominiek Oversteyns doet al 25 jaar onderzoek naar archieven, studies en documenten over de persoon van Pius XII. De oorlogsjaren en de steeds terugkerende beschuldiging dat hij te weinig deed om de Joden te beschermen tijdens de acht maanden van vervolging in Rome, wierpen een schaduw over zijn pontificaat.

"Nu is het tijd om licht in de duisternis te brengen en feiten te laten spreken", is diaken Dominiek Oversteyns zijn overtuiging. Talrijke bronnenonderzoeken hebben interessante details aan het licht gebracht. De cijfers spreken voor zich:

Van de 8.207 Joden die vóór de razzia van 16 oktober 1943 in Rome woonden, waren er 1.323 op de vlucht. De Paus kon de helft van deze vluchtelingen helpen. De Romeinse kloosters speelden hierbij een belangrijke rol: 500 Joden konden zich in 49 kloosters verbergen en zo hun leven redden. Op de dag van de razzia slaagde de Paus erin 248 van de 1.290 gearresteerde Joden weer vrij te krijgen. In de acht maanden van hevige vervolging die daarop volgden, wist Pius XII tweederde van de 9.975 in Rome verblijvende joden te redden.

Andrea Gagliarducci vatte de resultaten van de studie van diaken Dominiek Oversteyns samen en neemt u mee op een historische en wetenschappelijke onderzoeksreis in een vijfdelige (Duitstalige) serie:

Deel 1: Der Vatikan intervenierte gegen die Razzien bei römischen Juden

Deel 2: Pius XII. war den Juden ein Freund im Vatikan

Deel 3: Die Strategie von Pius XII. zur Rettung von Juden

Deel 4: Das Netzwerk von Pius XII.

Deel 5: Das zähe Ringen des Papstes mit den NS-Behörden

Verdere Links:

Pius XII. und die Juden, die Interventionen gegen den Nationalsozialismus: Een publikatie van Andrea Gagliarducci op basis van een studie van diaken Dominiek Oversteyns

http://www.papapioxii.it/approfondimenti/lopera-a-favore-degli-ebrei-di-roma/: Italiaanse website met meer dan 50 studies over paus Pius XII.

»Onderzoek elk woord dat over mijn lippen is gekomen, doorzoek elke geschreven zin, je zult alleen maar oproepen tot vrede vinden!«
Paus Pius XII