Cover
»«

Een laatste Alleluia

50ste sterfdag van E.H. Cyriel Hillewaere

Op 3 januari gedenken we de sterfdag van de eerste priester van onze geestelijke familie, bekend als Vader Hillewaere. Precies 50 jaar geleden vertrok hij uit dit leven met een "Alleluia" op zijn lippen. Dit woord was niet alleen zijn laatste woord, maar eveneens een nalatenschap: "Alleuia, prijs God".

 

Vader Hillewaere, een sleutelfiguur  in de stichting en ontwikkeling van onze geestelijke familie, werd op 18 januari 1888 in West-Vlaanderen geboren. Na zijn gymnasiumtijd voltooide hij zijn theologische studies te Roeselare en te Brugge. Hij werd priester gewijd op 1 juni 1912. In zijn eerste jaren als priester onderwees hij Latijn en Grieks.

In 1922 kwam hij als kapelaan naar Geluwe, de woonplaats van Moeder Julia Verhaeghe. Vader Hillewaere bleef er als kapelaan tot oktober 1939, gedurende deze tijd stond hij de jonge Julia bij in woord en daad en in het luisteren naar Gods wil. Vanaf dat moment, noemde Julia hem gewoon "Vader".

In 1958 ging hij met emeritaat en verhuisde, met goedkeuring van zijn bisschop, naar een centrum van Het Werk in Villers-Notre-Dame. Daar wijdde hij de laatste jaren van zijn leven geheel aan het opbouwen van Het Werk. Hij overleed op 3 januari 1972 in het ziekenhuis in Ath.

»Iedere morgen een "Ecce venio", ja, ik kom Heer om uw wil te doen: hier, nu en vandaag.«
Vader Cyriel Hillewaere