Tussen 2 dagen regen

Pinkstermaandag - bedevaartsdag

Op maandag 21 mei 2024 verzamelt Onze Lieve Vrouw van Villers opnieuw haar kinderen om zich heen voor de jaarlijkse bedevaart op Pinkstermaandag. Op deze dag herdenken we haar wonderbaarlijke tussenkomst toen de parochianen van Ligne, getroffen door de pest, haar kwamen smeken om een einde te maken aan deze plaag. De kerk van Villers-Saint-Amand, waar O.L.-Vrouw van Villers gedurende de viering vertoefde, was net groot genoeg voor de celebranten en de gelovigen die voor de gelegenheid van heinde en verre waren gekomen, met de auto, trein, fiets of te voet.

De viering van de Eucharistie ter ere van de Maagd Maria, Moeder van de Kerk, verenigde onze harten in lofprijzing en dankzegging. De homilie, uitgesproken door E.H. Xavier Nys, pastoor van onze pastorale eenheid Ath-Goede Herder, riep ons op tot vertrouwen, wederzijdse liefde en gebed. Het universele gebed opende vervolgens onze harten voor de noden van de hele wereld. Dit alles, zoals het Villers betaamt, in tenminste twee talen, Frans en Nederlands.

Daarna kwam het moment voor de belofte van een nieuwe pelgrim van de Sedes Sapientiae en de hernieuwing van de belofte voor alle aanwezige pelgrims.

De harmonieuze klanken van de liederen vergezelden onze gebeden door deze prachtige viering, die eindigde met de toewijding van de families aan de Heilige Familie van Nazareth.

Dankzij het mooie weer konden we picknicken in de tuin, nieuwe mensen ontmoeten, kenis maken en samen genieten van het mooie weer. 

Daarna splitsten we ons op in twee groepen om, in het Frans en het Nederlands, een diepgaande meditatie over het gebed te volgen, voorbereid door onze paters Kris Vandamme en Martin Deak. Zoals Moeder Julia zegt: “Gebed is de levensadem van de ziel!” Ons lichaam moet in- en uitademen om in leven te blijven, onze ziel moet met God praten en naar Hem luisteren, met andere woorden bidden, om in leven te blijven.

En dit is wat we daarna in praktijk brachten met het bidden van de rozenkrans in de tuin en het gebed van aanbidding in de kerk van Villers-Notre-Dame. Dit vurige gebed stelde ons opnieuw in staat om aan de Heer alle intenties voor te leggen die ieder van ons in zijn hart draagt, die van de Kerk en die van de wereld.

De batterijen weer opgeladen in het geloof, was het moeilijk te vertrekken. Maar we kijken nu al uit naar de Mariale dag op 15 augustus. In de tussentijd zullen we ongetwijfeld onze dagelijkse gebeden van vertrouwen, geduld en volharding oefenen.