Cover
»«
Gepubliceerd op
16.03.2021
Auteur
Zr. Myriam Decock fso

Retraite in coronatijd

Aan het begin van de veertigdagentijd organiseren we normaliter een jaarlijks retraite-weekend voor de leken-leden en vrienden van onze gemeenschap. Het was dit jaar helaas niet mogelijk! Tijdens het afgelopen jaar stuurden we bij verschillende gelegenheden een brochure of maakten we een filmpje, om die bijzondere dag of week te onderlijnen. Voor de vastentijd wilden we toch wat meer doen. 

Daarom organiseerden we eind februari een online-vastenretraite voor jong en oud, van vrijdagavond tot zaterdagavond. Velen zijn zulke videoconferenties gewend, maar voor sommigen was dit een hele uitdaging. Wat werd het een mooie opkomst, meer dan 60 personen namen deel. Iedereen zag er naar uit om mekaar, ook al was het virtueel, terug te zien. Met een 'Korenveld helpdesk' voor de techniek, een zuster-moderator, twee van onze paters die een inleiding verzorgden, livestreams van onze gebedstijden in de kapel, een koekje en koffie-staafje in het retraite-postpakket voor een virtuele koffiepauze op zaterdagmiddag, en heel gemotiveerde deelnemers, werd het een ontzettend mooie en verrijkende retraite. God zij gedankt en geprezen! Het thema was “Ecce Venio” (Hier ben ik) uit de Hebreeënbrief, en gebaseerd op het volgende gebed van de geestelijke begeleider van Moeder Julia, priester Arthur Cyriel Hillewaere: “Iedere morgen een ecce venio: Hier ben ik om uw wil te  volbrengen, o Heer; vandaag, hier en nu, één met uw offerleven, tot verheerlijking van de Vader, tot opbouw van zijn Mystiek Lichaam, de Kerk, in liefde, in vrede naar binnen, in vreugde naar buiten.”

 

»Hier ben ik om uw wil te volbrengen, o Heer; vandaag, hier en nu, één met uw offerleven, tot verheerlijking van de Vader, tot opbouw van zijn Mystiek Lichaam, de Kerk, in liefde, in vrede naar binnen, in vreugde naar buiten.«
Uit een gebed van Cyriel Hillewaere