Cover
»«
Gepubliceerd op
22.11.2019
Auteur
FSO - Internationaal

Littlemore - klein nest, grote ontmoetingen

Sr. Bianca Feurstein stelt zich voor

Rondleiding in de bibliotheek van de 'College' in Littlemore
"Ik ben gekomen om te bedanken." Zo zei een jonge bezoeker uit Zweden nog niet zo lang geleden. Ze heeft door de geschriften van de heilige John Henry Newman de weg naar de katholieke Kerk gevonden.
 
Toen ik in 1991 in de gemeenschap van Het Werk ben ingetreden, had ik geen idee dat ik op een dag in Littlemore, een klein nest bij Oxford, zou wonen. De naam John Henry Newman zei mij toen niet zoveel. Vandaag, na 16 jaar leven en werken op de plaats waar de beroemde Engelse schrijver, Anglicaanse geestelijke en universiteitspredikant in de katholieke Kerk is opgenomen, staat deze heilige mij veel dichterbij. Hier heb ik veel mensen uit de hele wereld ontmoet. Mijn opleiding in de toeristensector, de talen die ik leerde en alle ervaringen van het secretariaatswerk komen daarbij zeer goed van pas.
 
Ik was verwonderd hoe het mogelijk is dat Newman, een priester en geleerde uit de 19de eeuw, ook vandaag mensen uit de hele wereld kan begeesteren. Zijn geheim? Hij heeft Jezus en de Kerk bemind en dit heeft hem ertoe aangezet zich in te zetten voor anderen. En net dat is het wat wij hier als geestelijk familie willen doen: omwille van en met Christus er zijn voor de mensen door gebed en gastvrijheid.
 
Die bonte verzameling aan bezoekers brengt steeds weer tot uitdrukking hoe zeer de stilte en de atmosfeer van dit plekje hen goed doen. Dan maakt het niet uit of ze komen om te studeren of om te bidden of gewoon uit nieuwsgierigheid aan de deur kloppen. Voor anderen gaat een droom in vervulling wanneer ze een paar ogenblikken kunnen vertoeven op de plek waar John Henry Newman vier jaar lang met zijn vrienden heeft gewoond en wanneer ze kunnen bidden in de kapel waar hij heeft gebeden. Getuige zijn van deze ogenblikken behoort tot de mooiste momenten van mijn leven hier.