Cover
»«
Gepubliceerd op
19.03.2022
Auteur
zr. Renate Hämmerle FSO

Van Roma naar Goma

Een langdurige vriendschap verbindt onze gemeenschap Het Werk, met gezinnen, echtparen en priesters in de Democratische Republiek Congo. Onlangs  bezochten pater Kris Van Damme, pater Martin Deak en zuster Birgit Dechant in februari onze vrienden in Goma.

In vogelvlucht ligt er meer dan 5000 km tussen Rome en Goma.

Goma ligt in het uiterste oosten van de DR Congo, direct aan de grens met Rwanda. In het zuiden wordt de stad begrensd door het Kivu-meer; in het noorden torent de actieve vulkaan Nyiragongo meer dan 3.000 meter hoog uit.

Ondanks deze voortdurende dreiging en ondanks grote sociale tegenstellingen groeit de megastad Goma van dag tot dag.

Het weerzien met onze Afrikaanse vrienden heeft een diepe indruk achtergelaten. Pater Kris zegt: "De gezinnen gaven een indrukwekkend getuigenis van hun diepe geloof en hun grote vertrouwen in het gebed. We vierden samen eucharistie en aanbidding. Zelfs de kleinsten zongen uit volle borst."

Familie reünie op het terrein van de Stichting voor Weeskinderen

Zoals in bijna alle grote steden van het land, leven veel kinderen in Goma op straat. De soms bittere armoede dwingt hen tot dit leven. Isidor, een van onze familievrienden, wil deze kinderen hun waardigheid teruggeven. Daartoe heeft hij een stichting voor straatkinderen opgericht, die hij ook leidt.

Om zijn Afrikaanse reis in enkele zinnen samen te vatten, zegt pater Kris: "Het ontmoeten van gelovige mensen in een ander land en op een ander continent is een heel mooie ervaring. Een woord dat ik steeds weer hoorde in Afrika is: Dieu soit loué! God zij geprezen! Het heeft indruk op me gemaakt hoezeer de mensen daar zich verbonden weten met onze Geestelijke Familie en hun geloof verdiepen door deze spiritualiteit".

»Iedereen die in een Afrikaans land is geweest, neemt de mensen en hun zorgen mee in zijn hart. Bid voor onze vrienden in Goma en DR Congo! «
Pater Kris Van Damme