Cover
»«
Gepubliceerd op
08.07.2019

Paus Franciscus gaat Newman heilig verklaren

Het Vaticaan kondigt de datum van de heiligverklaring van de zalige John Henry Newman aan samen met vier anderen op zondag 13 oktober 2019.

In februari van dit jaar erkende Paus Franciscus een tweede wonder op voorspraak van de zalige John Henry Newman, waarmee de weg naar de heiligverklaring open stond. Het wonder betreft een vrouw die op onverklaarbare wijze genezen werd bij haar levensbedreigende zwangerschap. Newman was een uitermate briljant theoloog en denker in de Anglicaanse Kerk van Engeland. Nadat hij de 'Oxford Beweging' oprichtte binnen deze kerk werd hijzelf een van de meest opvallende bekeerlingen van de 19de eeuw.

Moeder Julia, de stichteres van onze gemeenschap, kreeg een grote bewondering voor deze persoon nadat ze in de jaren '60 een klein boekje van hem had gelezen (De ziel van Kardinaal Newman. Bloemlezing uit zijne werken). Zij herkende bij Hem een grote liefde voor Christus's Kerk, die het de moeite waard maakt om alles voor te geven en eveneens zag zij bij hem een zin voor echte ontwikkeling binnen de Kerk. Zo vond zij in John Henry Newman een 'broeder voor haar ziel'.

»Ik heb geen drang om een ​​heilige te zijn - het is triest om te zeggen. Heiligen zijn geen literaire mannen, ze houden niet van de klassiekers, ze schrijven geen verhalen ... Het is genoeg voor mij om de schoenen van de heiligen te poetsen - ten minste als de heilige Filippus schoenpoets gebruikt in de hemel.«
Newman, LD XIII 419